top of page

רקע היסטורי

כיכר הדוידקה הוא למעשה כינוייה השגור אך הלא פורמלי של 'כיכר החירות'.

הנמצא בצומת המחברת בין בניין כלל, לאכסניית הנוער הדוידקה (כיום אברהם הוסטל) לבין בית הספר אליאנס השוכן על כי"ח כיום משמש כמרכז קהילתי של העיר. הדגל (בית ספר לנערות נוצרי שהועבר לקצה רחוב הנביאים במאה ה19 מהעיר העתיקה , כיום נמצא של מלון 'פרימה פלאס', ובית

בימי ירושלים המחולקת כיכר הדוידקה שימש כ'בית הדגל' כיכר ממנה יצאו להפגנות ולוויות.

בשנות החמישי הוצבה בכיכר אנדרטה לזכר נשק מלחמת העצמאות- מרגמה המכונה 'דוידקה'.- כך גם זכתה הכיכר לכינוי הדוידקה.

בשנת 2010- לקראת הפתיחה של מעבר הרכבת הקלה ברחוב יפו הוחלט להעביר את הכיכר שיפוץ, על ידי שדרת עמודים נוספת ומזרקה במרכזו של הכיכר, בשנת 2018- הכיכר עבר שיפוץ נוסף ונוספו פינות ישיבה.

כיכר ה'דוידקה' ממוקמת על רחוב יפו המשמש מדרחוב המחבר בין שוק מחנה יהודה לעיר העתיקה, עובר בכיכרות 'ציון', 'ספרא' ו'צה"ל'.  בחיבור בין רחובות כי"ח, הנביאים ויפו . מדרום לכיכר שכונת נחלאות, מצפון מאה שערים, ממזרח מרכז העיר המוביל לעבר העיר העתיקה, וממערב שוק מחנה יהודה המוביל אל גן סאקר והכניסה לעיר.

במהלך הצפייה בכיכר, שמנו לה לכמה דברים, הציר המרכזי הוא למעשה רחוב יפו החוצה את הכיכר, אנשים רבים ההולכים על המדרחוב, חילונים ודתיים כאחד , ציר נטרלי בוא ניתן למצוא תנועה הומה ומסחר פעיל בו יש ריכוז גדול של אנשים בעיקר סביב תחנות הרכבת הקלה.

ציר נוסף בולט זה רחוב כי"ח - פינס לצד מכבסת הדווידקה והמספרות השונות, ציר המוביל חרדים רבים ומקשר בין השכונה החרדית למרכז העיר. ריכוז נוסף של אנשים הוא בקצה של הכיכר החדשה, מעבר החצייה של הנביאים פינס, הכיכר החדשה מייצרת צומת של שתי רחובות רחבים וביניהם עיכול צר. על ציר זה ניתן לראות בעיקר חרדים, ציר המקשר בעין הבועה החרדית לעולם.

bottom of page